martes, 19 de enero de 2016

Comparació moble isabelí i mobles thonet.

 Darder construia mobles semblants als que se l’hi regalaven a Isabel II, sempre amb formes elegants d’estil renaixentista. Es citen dos armaris de fusta de palissandre, amb un mirall i elements de nacre. Pel que fa l’estil, Caveda l’anomena més xorigueresc que renaixentista. L’autor dels mobles, cita a Espanya hi ha unes caracteristiques comunes: unificació de la senzillesa, poques incrustacions, peus recargolats; en taules, raconeres, consoles i escriptores tenen formes retalladles en els seus sobres; els armaris, medallos, garlandes, filastres,… i en els seients animals fantàstics, flors i decoració naturalista. Per Caveda, la recuperació de la talla, es considerada una anarquía artística, on no hi ha un estil definit, sino una barreja de tots.

Durant aquets anys, comença a veures un estil molt naturalista, del 1850 al 1880, es fan servir totes les tècniques posibles.

Manuel Perez, barceloni, que juntament amb Medina, madrileny, van ser els unics que van destacar.
Una de les caracteristiques principals d’aquesta segona metitat es la copia costant dels estils del pasat, com l’estructura dels mobles i les seves decoracions. Hi destaquen els catalans, que saben donar un aspecte i una forma molt adecuada als estils dels clients.

Una de les modes que tindrà més èxit a partir dels anys cinquanta i sobretot els seixanta, será el mobiliari fet amb fustes fosques o de negre intens. Una de les fonts més importants, es l’Exposició Industrial i Artística de Productes del Principat de Catalunya, del 1860. Quasi tota la ebanistería catalana, treballa amb fustes de palissandre, i fins i tot a vegades combinada amb la kaoba.
Una altre de les referencies més importants de l’ebanisteria de Catalunya es l’Album enciclopédico-pintoresco de los industriales, de L. Rigalt, 1857, on s’intenta crear una teoría de les arts i una pedagogía als empresaris industrials perque cooperin en l’educació y renovació artística de les arts industrials.
Rigalt, veu com l’elaboració artística, esta clarament lligada a la demanda i als gustos del consumidor.

Si parlem del mobiliari que va dels seixanta als setanta, la Font més important es l’Exposició universal de París de 1867, on Francisco Orellana arriba a la conclusió que el moble Espanyol es clarament inferior a la resta. En general, les peces exhibides, sobretot les catalanes, son de qualitat alta, si les comparem amb la resta del estat español.

Cap a finals dels seixanta, cada cop més s’anirà deixant enrere l’estil de Lluis XIV,  per començar a valorar més els estils de lines rectes i elements estátics.

(...)

jueves, 7 de enero de 2016

Historia de una idea. COMODIDAD Y AGRADO



Las diferencias de postura, como las diferencias en los utensilios para comer, dividen el mundo tanto como las fronteras políticas, como postura hay dos bandos: los que se sientan en sillas (llamado mundo occidental) y los que se sientan en el suelo (todos los demás). No hay nada que separe a ambos bandos, ninguno de ellos se siente cómodo en la postura del otro*.
¿ Por qué unas culturas an adoptado la postura sentada erguida y otras no? 
La mayor parte del mundo de los que se sientan en el suelo está en los trópicos. Pero todos los creadores de los muebles para sentarse como los mesopotámicos, los egipcios y los griegos vivían en climas cálidos, los coreanos y los japoneses sí que vivían en regiones frías, nunca experimentaron la necesidad de crear muebles y se las arreglaron con plataformas que calentaban en su lugar.
Fernand Brandel sugiere que la aparición de muebles para interiores en diferentes culturas siguió dos normas. En primer lugar, los pobres podían permitirse pocas posesiones y, en segundo lugar, las civilizaciones tradicionales siguieron fieles a la decoración a la que estaban acostumbrados. Pero esta teoría no resuelve la cuestión.
Es cierto que la gente habituada a sentarse se siente físicamente cómoda en esa postura mientras que la acostumbrada a a las sillas enseguida se siente cansada e incómoda. Es posible que el sentarse en sillas o en el suelo se pueda explicar únicamente como cuestión de gusto. La idea de que lo natural ha de ser mejor que lo que no lo es exige un salto pecario de razonamiento, pero pese a todo el mundo parece muy importante para el publico occidental.
La respuesta es que todo ello hace que la vida sea más rica más interesante y más agradable.
El sentarse en el suelo es natural; por eso, la persona que lo hace no piensa en cómo sentarse ni en dónde. El sentase en una silla es otro asunto. La silla puede ser demasiado alta o demasiado baja. Puede hacer daño en la espalda o en los muslo, o dejarlo con dolor de espalda.
La silla ha de estar diseñada para acomodar la postura del cuerpo. El problema del confort de la silla en la postura sentada tardó siglos en resolverse.
La silla fue respondiendo a la forma en la que la gente deseaba sentarse. Como se ha señalado en la Edad Media la función primordial en la silla era ceremonial. 
El hombre que se sentaba era importante.